Παναγιώτης Ν. Κορμάς Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Πελματογραφία - Παναγιώτης Ν. Κορμάς Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Πελματογραφία

Η πελματογραφία είναι μια σύγχρονη διαγνωστική εξέταση που αναλύει τόσο στατικά όσο και δυναμικά (κατά τη βάδιση) τις ασκούμενες φορτίσεις στον άκρο πόδα.

Για την εξέταση αυτή χρησιμοποιείται ένα σύστημα απεικόνισης που περιλαμβάνει τον πελματογράφο, μια πλατφόρμα με χιλιάδες αισθητήρες καταγραφής πίεσης, και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή με κατάλληλο λογισμικό σύστημα που αναλύει και μετασχηματίζει τα δεδομένα σε μια ψηφιακή εικόνα με ποσοτική πληροφορία για τις πιέσεις που ασκούνται σε κάθε ζώνη του πέλματος.

Η μελέτη των αποτελεσμάτων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά και χρήσιμα συμπεράσματα για τα ανατομικά και λειτουργικά προβλήματα και για τον τρόπο αντιμετώπισης και αποκατάστασης.

Μερικές από τις παθήσεις για τις οποίες ενδείκνυται η εξέταση με πελματογράφο είναι:

Πλατυποδία - Κοιλοποδία

Βλαισοποδία - Ραιβοποδία

Μεταταρσαλγία

Αρθρίτιδα (Οστεοαρθρίτιδα γόνατος, ισχίου, μέσου ταρσού ή ρευματοειδή αρθρίτιδα)

Πελματιαία Απονευρωσίτιδα

Άκανθα Πτέρνας

Επίσης ενδείκνυται σε περιπτώσεις χαμηλού οσφυϊκού πόνου ή οσφυοϊσχιαλγίας που δεν σχετίζεται με τραυματισμό. Οι παθήσεις αυτές μπορεί να αποδωθούν σε πολλούς υποκείμενους παράγοντες όπως υπερ-πρηνισμό και δομική ή λειτουργική ανισοσκελία κάτω άκρων. Ο πόνος στη μέση σχετίζεται με υπερβολικό πρηνισμό εξαιτίας της πρόσθιας περιστροφής της λεκάνης που προκαλεί υπερβολικές τάσεις στην πάσχουσα περιοχή της μέσης [1]. Η δομική ανισοσκελία κάτω άκρων είναι αυτό που υποδεικνύει η ονομασία, μια διαφορά στο μήκος της κνήμης και του μηρού, και μπορεί να είναι κληρονομική ή σχετική με τραυματισμό.

Η εφαρμογή ορθωτικών πελμάτων για τις παραπάνω παθήσεις προτείνεται από τη διεθνή βιβλιογραφία, τις ανακοινώσεις στα επιστημονικά συνέδρια και τις αναφορές στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Τα ορθωτικά πέλματα είναι ειδικές ένθετες κατασκευές για υποδήματα, που σχεδιάζονται με σκοπό την υποστήριξη, την ευθυγράμμιση ή τη βελτίωση της λειτουργίας των ποδιών και των κάτω άκρων κατά τη διάρκεια της βάδισης. Τα εξατομικευμένα ορθωτικά πέλματα κατασκευάζονται με βάση την εμβιομηχανική εξιολόγηση των αποτελεσμάτων της πελματογραφίας αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την μοναδική κλινική εικόνα του κάθε ασθενή. Επιτρέπουν τη σωστή κατανομή του βάρους στο πέλμα, διορθώνουν μηχανικές δυσλειτουργίες και βοηθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται λόγω της λανθασμένης βάδισης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή εξατομικευμένων πελμάτων σε ασθενείς με υπερ-πρηνισμό οδήγησε σε σημαντική μείωση του χαμηλού οσφυϊκού πόνου [2,3]. Αλλάζοντας τις ευθυγράμμιση του πέλματος και του άκρο ποδός, τα ορθωτικά μεταβάλλουν τα μοτίβα φόρτισης [4] όπως επίσης και την επιβάρυνση των μυϊκών ομάδων γύρω από τη σπονδυλική στήλη [5], ανακουφίζοντας έτσι από τον πόνο τόσο σε περιπτώσεις πόνου στη μέση όσο και σε παθήσεις του γόνατος (οστεοαρθρίτιδα).

[1] Menz HB, Dufour AB, Riskowski JL, Hillstrom HJ, Hannan MT. Foot posture, foot function and low back pain: the Framingham Foot Study. Rheumatology (Oxford). 2013;52(12):2275-2282. doi:10.1093/rheumatology/ket298
[2] Castro-Mendez A, Munuera PV, Albornoz-Cabello M. The short-term effect of custom-made foot orthoses in subjects with excessive foot pronation and lower back pain: A randomized, double-blinded, clinical trial. Prosthetics and Orthotics International 2013; 37:384-90.
[3] Rothbart BA, Hansen K, Liley P, Yerratt MK. Resolving chronic low back pain: the foot connection. American Journal of the Podiatric Medical Association, 1995; 5:84-90.
[4] Bennell KL, Bowles K, Payne C, Cicuttini F, Williamson E, Forbes A, Hanna F, DaviesTuck M, Harris A, Hinman RS. Lateral wedge insoles for medial knee osteoarthritis: 12 month randomized controlled trial. British Medical Journal, 2011; 342:d2912.
[5] Bird AR, Bendrups AP, Payne CB. The effect of foot wedging on electromyographic activity of the erector spinae and gluteus maximus muscles during walking. Gait & Posture 2003; 18:81-91.

Υπηρεσίες

Ενέσιμες θεραπείες - Παναγιώτης Ν. Κορμάς Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Ενέσιμες θεραπείες
Υπηρεσίες
Παθήσεις γόνατος - Παναγιώτης Ν. Κορμάς Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Παθήσεις γόνατος
Υπηρεσίες
Οστεοαρθρίτιδα - Παναγιώτης Ν. Κορμάς Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Οστεοαρθρίτιδα
Υπηρεσίες
Παθήσεις σπονδυλικής στήλης - Παναγιώτης Ν. Κορμάς Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Παθήσεις σπονδυλικής στήλης
Υπηρεσίες
Παθήσεις ώμου και αγκώνα - Παναγιώτης Ν. Κορμάς Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Παθήσεις ώμου και αγκώνα
Υπηρεσίες
Οστεοπόρωση - Παναγιώτης Ν. Κορμάς Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Οστεοπόρωση
Υπηρεσίες