

Σύνδρομο Πρόσκρουσης Λαγονοκνημιαίας Ταινίας

Η λαγονοκνημιαία ταινία συνδέει κατά κάποιο τρόπο το ισχίο με το γόνατο, επιτρέποντας τη στήριξη και την κίνηση. Είναι η μεγαλύτερη περιτονία του ανθρωπίνου σώματος και η σωστή λειτουργία της είναι άκρως σημαντική. Στην ευρύτερη περιοχή του γόνατος, εκεί όπου καταλήγει η λαγονοκνημιαία ταινία βρίσκεται ένας ορογόνος θύλακας. Η παρουσία του ορογόνου θύλακα επιτρέπει τη σύνδεση της ταινίας με την άρθρωση στο σημείο του μηριαίου κονδύλου. Όταν, λοιπόν, γίνεται υπερχρήση, δηλαδή επαναλαμβανόμενη κάμψη και έκταση του γονάτου, η λαγονοκνημιαία ταινία καταπονείται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται μικρορήξεις της ταινίας, ερεθισμός ή φλεγμονή που μπορεί να εντοπιστεί και στον ορογόνο θύλακα.
Το σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας είναι πάθηση υπερχρήσης που εμφανίζεται από φλεγμονή που πλήττει την έξω επιφάνεια του γόνατος. Η φλεγμονή αναπτύσσεται συνήθως στο σημείο τριβής της λαγονοκνημιαίας ταινίας με τον έξω μηριαίο κόνδυλο όταν η τριβή είναι παρατεταμένη. Αποτέλεσμα της φλεγμονής είναι ο έντονος πόνος στην περιοχή του γόνατος, ο οποίος επιδεινώνεται με την κίνηση της άρθρωσης ή κατά τη φάση στήριξης της πτέρνας στο έδαφος, όπως επίσης και με το ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών. Ορισμένες φορές ο πάσχων αισθάνεται έναν τριγμό στην άρθρωση.


Συμπτώματα
• Πόνος που εντοπίζεται στην περιοχή της λαγονοκνημιαίας ταινίας που επαναλαμβανόμενα ολισθαίνει πάνω από τον έξω μηριαίο κονδύλιο.
• Ο πόνος εμφανίζεται όταν η φτέρνα ακουμπήσει στο πάτωμα και μπορεί να επεκταθεί στην εξωτερική επιφάνεια του μηρού και της γαστροκνημίας.
• Η κλασική κλινική εικόνα του συνδρόμου τριβής λαγονοκνημιαίας ταινίας είναι:
- Ο ασθενής είναι εντάξει όταν ξεκινά την άσκηση.
- Ο πόνος αρχίζει μετά από μια συγκεκριμένη απόσταση ή χρόνο από την έναρξη της άσκησης.
- Εάν συνεχίσουν την άσκηση, ο πόνος χειροτερεύει.
- Ο πόνος ανακουφίζεται με ανάπαυση.
- Οι ασθενείς τείνουν να μην εκδηλώνουν πόνο με ασκήσεις που περιλαμβάνουν λιγότερη κάμψη στο γόνατο, όπως το ελλειπτικό μηχάνημα.
• Οι ακόλουθοι παράγοντες χειροτερεύουν τον πόνο:
- Τρέξιμο σε κατηφόρες.
- Τρέξιμο σε μεγάλες αποστάσεις.
- Κατεβαίνοντας τις σκάλες.

Θεραπεία
Συντηρητική Θεραπεία
Η θεραπεία του Συνδρόμου Λαγονοκνημιαίας Ταινίας είναι κατά κανόνα συντηρητική και έχει ως στόχο τη σταδιακή μείωση και εξάλειψη του πόνου μέσω της αντιμετώπισης της φλεγμονής, και τη βαθμιαία επιστροφή του ασθενούς στις δραστηριότητές του. Περιλαμβάνει:
• Ανάπαυση.
• Κρυοθεραπεία.
• Χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
• Ενέση κορτικοστεροειδούς.
• Φυσικοθεραπεία.
• Θεραπεία με Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (PRP).
Χειρουργική Θεραπεία
Εάν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στις παραπάνω θεραπείες και τα συμπτώματα επιμένουν, τότε επιλέγεται η επεμβατική οδός. Η χειρουργική θεραπεία κρίνεται απαραίτητη στις περιπτώσεις που το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας είναι σε προχωρημένο στάδιο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα του ασθενούς. Τότε, η επέμβαση περιλαμβάνει την απελευθέρωση κατά 2 εκ. της λαγονοκνημιαίας ταινίας στο σημείο όπου εφάπτεται στον έξω μηριαίο επικόνδυλο.