

Αρθροσκόπηση Αστραγάλου

Η αρθροσκόπηση αστραγάλου είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που επιτρέπει στους γιατρούς να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν διάφορες παθήσεις που επηρεάζουν την άρθρωση. Η αρθροσκόπηση αστραγάλου επιτρέπει στον χειρουργό να εξετάσει του αστραγάλου με κάμερα μέσω μικρών τομών. Αυτό ελαχιστοποιεί τον μετεγχειρητικό πόνο και επιταχύνει την αποκατάσταση των ασθενών . Η επέμβαση πραγματοποιείται σε συνθήκες ημερήσιας νοσηλείας λόγω του ελάχιστα επεμβατικού της χαρακτήρα.
Η αρθροσκόπηση του αστραγάλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, όπως:
- Τραυματισμοί συνδέσμων: Αντιμετώπιση βλάβης ή αστάθειας στους συνδέσμους, όπως αυτές από διαστρέμματα του αστραγάλου.
- Βλάβη του χόνδρου: Επισκευή ή αφαίρεση κατεστραμμένου χόνδρου, συμπεριλαμβανομένων των οστεοχόνδρινων βλαβών.
- Αρθρίτιδα: Αντιμετώπιση της φλεγμονής του αρθρικού χιτώνα της άρθρωσης.
- Οστικά κατάλοιπα: Αφαίρεση οστικών σπιρουνιών ή χαλαρών σωμάτων που μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή να περιορίσουν την κίνηση.
- Αρθρίτιδα: Θεραπείες για αρθριτικές αλλαγές στην άρθρωση.
- Νεύρωμα Morton: Αν και συνήθως αντιμετωπίζεται στο επίπεδο του ποδιού, ορισμένες παγιδεύσεις νεύρων μπορούν επίσης να απεικονιστούν ή να χειραγωγηθούν μέσω αρθροσκόπησης.

Τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης αστραγάλου περιλαμβάνουν:
- Ελαχιστοποίηση των ουλών: Οι μικρότερες τομές οδηγούν σε λιγότερο ορατές ουλές.
- Μειωμένος πόνος και χρόνος ανάρρωσης: Οι ασθενείς συχνά βιώνουν λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες πιο γρήγορα από ό,τι με την παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική επέμβαση.
- Άμεση απεικόνιση των δομών της άρθρωσης: Αυτό επιτρέπει ακριβή διάγνωση και θεραπεία.

Πότε ενδείκνυται
Η αρθροσκόπηση αστραγάλου μπορεί να συνιστάται για διάφορες καταστάσεις και καταστάσεις όπου τα οφέλη μιας ελάχιστα επεμβατικής προσέγγισης υπερτερούν των επιλογών που είναι διαθέσιμες μέσω ανοικτής χειρουργικής επέμβασης ή μη χειρουργικών θεραπειών. Συνήθως πραγματοποιείται για τον έλεγχο και τη θεραπεία επίμονου πόνου της ποδοκνημικής, οιδήματος, αισθήματος αναπήδησης, μπλοκαρίσματος ή αισθήματος αστάθειας της άρθρωσης.
Ορισμένες κοινές ενδείξεις για αρθροσκόπηση ποδοκνημικής περιλαμβάνουν:
- Χρόνιο πόνο στον αστράγαλο: Όταν ο επίμονος πόνος στον αστράγαλο δεν μπορεί να διαγνωστεί ή να αντιμετωπιστεί επαρκώς με συντηρητικά μέτρα (όπως ξεκούραση,φυσικοθεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή), η αρθροσκόπηση μπορεί να βοηθήσει στην απεικόνιση και αντιμετώπιση των υποκείμενων προβλημάτων.
- Υποτροπιάζοντα διαστρέμματα αστραγάλου: Σε περιπτώσεις όπου οι ασθενείς εμφανίζουν επαναλαμβανόμενα διαστρέμματα του αστραγάλου λόγω χαλαρότητας ή αστάθειας των συνδέσμων, η αρθροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση ή την ανακατασκευή των συνδέσμων.
- Οστεοχόνδρινες αλλοιώσεις: Πρόκειται για βλάβη του χόνδρου και του υποκείμενου οστού στον αστράγαλο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και δυσλειτουργία της άρθρωσης. Η αρθροσκόπηση ενδείκνυται συχνά για την αποκατάσταση ή την αποκατάσταση αυτών των βλαβών.
- Οστικά σπόνδυλα και χαλαρά σώματα: Εάν τα οστικά σπιρούνια ή τα χαλαρά θραύσματα χόνδρου/οστού προκαλούν πόνο ή προσκρούσεις στην άρθρωση, η αρθροσκόπηση μπορεί να αφαιρέσει αυτές τις διαταραγμένες δομές.
- Συναρθρίτιδα: Η φλεγμονή του αρθρικού υμένα (αρθρίτιδα) μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω αρθροσκόπησης για την ανακούφιση από τον πόνο και τη βελτίωση της λειτουργίας της άρθρωσης.
- Αρθρίτιδα: Σε περιπτώσεις ορισμένων τύπων αρθρίτιδας του αστραγάλου, η αρθροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαδικασίες όπως η απονεύρωση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Επέμβαση
Η επέμβαση κατά κανόνα γίνεται με γενική αναισθησία, αν και σε επιλεγμένες περιπτώσεις είναι δυνατόν να προτιμηθεί η επισκηρίδιος αναισθησία. Η χρήση αιμοστατικής περιχειρίδας (tourniquet) ενθαρρύνεται, ενώ η διάταση της άρθρωσης δεν είναι υποχρεωτική.
Η μέθοδος της αρθροσκόπησης ξεκινάει με την ενδελεχή εξέταση του ασθενούς και την διάγνωση της πάθησης. Ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται η τεχνική θυμίζει αρκετά την λαπαροσκοπική επέμβαση. Πιο συγκεκριμένα τοποθετείται μια μικροκάμερα στο πρόσθιο μέρος της ποδοκνημικής, μέσω 2-3 οπών, μερικών μόλις χιλιοστών, στο δέρμα.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός με αυτόν τον τρόπο έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης της άρθρωσης και μπορεί να εντοπίσει με μεγάλη ακρίβεια τις πέριξ ενδοαρθρικές βλάβες. Όταν πλέον ανιχνευτούν πλήρως οι υφιστάμενες βλάβες ολοκληρώνεται και η διαδικασία διάγνωσης της πάθησης. Στη συνέχεια ο χειρουργός αποφασίζει για το ποιες ενέργειες θα ακολουθήσουν για την αντιμετώπισή τους.
Μερικές από τις ενέργειες που μπορούν να εφαρμοσθούν μέσω της αρθροσκόπησης ποδοκνημικής είναι:
- Η αποκατάσταση των βλαβών του αρθρικού χόνδρου
- Η αφαίρεση του φλεγμονώδους αρθρικού ιστού και
- Η εμφύτευση χονδροκυττάρων και η έγχυση αυξητικών παραγόντων και βλάστοκυττάρων για την ενίσχυση της επούλωσης ορισμένων βλαβών.

Ανάρρωση
Μόλις ο ασθενής αναρρώσει από την αναισθησία ενθαρρύνεται να είναι ενεργός και να κινείται, για να αποφευχθούν επιπλοκές όπως δυσκαμψία, εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση. Εφόσων κινητοποιηθεί χωρίς προβλήματα, την ίδια ημέρα ή την επόμενη της επέμβασης εξέρχεται από την κλινική με μια απλή επίδεση του ποδιού, παυσίπονα για τον έλεγχο του πόνου, βακτηρίες για βοήθεια στην βάδιση και χωρίς περιορισμούς στην διατροφή. Για διάστημα 6 εβδομάδων ο ασθενής θα δουλεύει για την βελτίωση της κινητικότητας και του εύρους κίνησης μέσω της φυσικοθεραπείας και αυξάνοντας σταδιακά τις καθημερινές δραστηριότητες και την απόσταση βαδίσματος. Η επιστροφή στην εργασία του εξαρτάται από την πρόοδο της αποκατάστασης. Οι ασθενείς θα πρέπει να περιμένουν συνεχή βελτίωση για 6 μήνες.
Ανάλογα με την φυσική κατάσταση του ασθενούς, μπορείτε να περπατήσετε στο πόδι αμέσως ή μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε αρκετούς μήνες πριν βάλετε βάρος στο πόδι. Αυτό θα εξαρτηθεί και από τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης που θα πραγματοποιηθεί και τις συστάσεις του χειρουργού σας. Ο χειρουργός σας θα καθορίσει πότε επιτρέπονται δραστηριότητες όπως το εύρος κίνησης και οι ασκήσεις αστραγάλου. Απαραίτητη επίσης η φυσικοθεραπεία.