Image

Αυχενικό Σύνδρομο

Image

Τι είναι το Αυχενικό Σύνδρομο

Ο αυχένας, το τμήμα στο οποίο καταλήγει ο κορμός και στηρίζει το κρανίο, είναι ο συνδετικός κρίκος του κορμού με το κεφάλι και απαρτίζεται από 7 σπονδύλους που περιβάλλονται με την σειρά τους από μύες και συνδέσμους δημιουργώντας μια εξαιρετικά δυνατή οστική δομή. Η κατασκευή του επιτρέπει στον άνθρωπο να εκτελεί διάφορες κινήσεις ενώ είναι εξαιρετικά ευάλωτος σε περίπτωση πτώσης ή σύγκρουσης.

Το αυχενικό σύνδρομο είναι μία από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις στις μέρες μας, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής και της κακής στάσης γενικότερα, και συνίσταται κυρίως στην εκδήλωση πόνου ή ενοχλήσεων στην αυχενική μοίρα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για περισσότερα του ενός προβλήματα που έχουν ως αίτια παθήσεις του αυχενικού τμήματος της σπονδυλικής στήλης. Οποιαδήποτε ενόχληση ή συνδυασμός συμπτωμάτων που οφείλεται σε πάθηση των αυχενικών σπονδύλων, μεσοσπονδυλίων δίσκων, αρθρώσεων, νεύρων ή μυών μπορεί να ονομαστεί «αυχενικό σύνδρομο».

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, συνηθέστερα μετά την ηλικία των 25 – 30 ετών.

Ήπιες μορφές αυχενικού συνδρόμου, όπως είναι ο πόνος στον αυχένα, οφείλονται σε απλές αιτίες, όπως στην κόπωση των μυών του αυχένα στη δουλειά ή και σε διάστρεμμα κάποιας άρθρωσης στον αυχένα έπειτα από κάκωση. Πιο σοβαρές μορφές αυχενικού συνδρόμου προκαλούνται συνήθως από εκφυλιστική νόσο της αυχενικής σπονδυλικής στήλης, η οποία εκδηλώνεται ως δισκοπάθεια σε νεότερες ηλικίες ή και ως σπονδυλοαρθροπάθεια σε μεγαλύτερες.

Υπάρχει περίπτωση η αιτία του πόνου να είναι εντελώς διαφορετική, για παράδειγμα πρόβλημα στην άρθρωση του ώμου, αντανάκλαση του πόνου από προβλήματα στο θώρακα (πνευμονικά ή καρδιακά προβλήματα) ή και εκδήλωση παθήσεων όπως η ημικρανία και οι παθήσεις του λαβυρίνθου.

Ο έμπειρος ορθοπαιδικός είναι σε θέση να καταλάβει ότι πάσχετε από αυχενικό σύνδρομο από το ιστορικό του προβλήματός σας και από την κλινική εξέταση, χωρίς να χρειαστούν άλλες εξετάσεις. Ωστόσο, για να διαπιστώσει την ακριβή εντόπιση και την έκταση του προβλήματος μπορεί να χρειαστούν εξετάσεις όπως απλή ακτινογραφία ή για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια μαγνητική τομογραφία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Ίσως ο ορθοπαιδικός σε περίπτωση που κρίνει από τα συμπτώματα, συστήσει και ηλεκτρομυογράφημα άνω άκρων προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση των νεύρων.

Image
Image

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει στον κάθε ασθενή το αυχενικό σύνδρομο διαχωρίζονται ανάλογα με την έντασή τους, καθώς μπορεί να είναι πολύ καλά ανεκτά και ήπια έως ανυπόφορα. Διαρκούν από λίγες ημέρες μέχρι μήνες, ακόμα και χρόνια. Επιπλέον, εκτός από τον αυχένα, μπορεί να αντανακλούν στον ώμο ακόμα και σε όλη την περιοχή του άνω άκρου. Ασθενείς μπορεί να αναφέρουν:

• Πόνο που παρατηρείται συχνότερα αναφέρεται σαν ενόχληση κατά τη διεξαγωγή συγκεκριμένων κινήσεων, σαν πόνος ηρεμίας ή σαν ενόχληση που παρουσιάζεται κυρίως τις βραδινές ώρες, όταν ο ασθενής προσπαθεί να κοιμηθεί.

• Πόνος και δυσκαμψία, που μπορεί να επεκτείνονται στην οπίσθια και πλάγια επιφάνεια του αυχένα, στην περιοχή του ώμου ή και στην ανώτερη περιοχή της ράχης.

• Πόνος που ξεκινά από την περιοχή της ωμοπλάτης και επεκτείνεται στο άνω άκρο, δηλαδή στο βραχίονα, στο αντιβράχιο και στα δάχτυλα.

• Εμφάνιση μουδιάσματος ή καύσου, που ξεκινάει από τον αυχένα ως το χέρι και μυϊκή αδυναμία άνω άκρου.

• Πονοκέφαλο είναι επίσης συχνός σε άτομα με αυχενικό σύνδρομο.

Πιο σπάνια μπορεί να παρουσιαστούν νευρολογικά προβλήματα τόσο στα άνω όσο και στα κάτω άκρα, λόγω προβλήματος στην αυχενική μοίρα του νωτιαίου μυελού. Όταν συνυπάρχουν και νευρικά προβλήματα υφίσταται κίνδυνος ακόμα και για μόνιμη αναπηρία σε ακραίες περιπτώσεις.

Image

Θεραπεία

Συντηρητική Θεραπεία

Η αντιμετώπιση κάθε περίπτωσης αυχενικού συνδρόμου εξαρτάται πάντα από την ακριβή αιτία.

Απλές μορφές αντιμετωπίζονται πιο γρήγορα με συνδυασμένα μέσα από τα παρακάτω. Στην περίπτωση που το αυχενικό σύνδρομο είναι πιο σοβαρό, όπως όταν οφείλεται σε πίεση κάποιας νευρικής ρίζας, τότε η αποκατάσταση και η θεραπεία απαιτεί περισσότερο χρονικό διάστημα με τις ίδιες παρακάτω μεθόδους:

• Φαρμακευτική Αγωγή για την αντιμετώπιση του πόνου και την ανακούφιση από τους μυϊκούς σπασμούς με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά, τα οποία μπορούν να λαμβάνονται για μικρό χρονικό διάστημα. Σε μερικές περιπτώσεις συνιστάται και η κορτιζόνη.

• Νάρθηκες – Κολάρα. Οι αυχενικοί νάρθηκες και κηδεμόνες που υποστηρίζουν τον αυχένα, χωρίζονται σε μαλακούς και σκληρούς και σε γενικές γραμμές προσφέρουν μεγάλη σταθερότητα και καλά λειτουργικά αποτελέσματα.

Φυσικοθεραπεία. Η φυσικοθεραπεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας για το αυχενικό σύνδρομο και ανακουφίζει πολύ από τον πόνο τον ασθενή. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μόλις παρέλθει η οξεία φάση του έντονου πόνου.

Χειρουργική Θεραπεία

Αυτή απαιτείται πιο σπάνια, σε περιπτώσεις όπου το πρόβλημα οφείλεται σε πίεση νεύρου από κάποια δισκοκήλη. Η χειρουργική θεραπεία αφορά δισκεκτομή για αποσυμπίεση του νεύρου. Πρόκειται για επέμβαση με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας όταν εκτελείται από εξειδικευμένο χειρουργό, η οποία σήμερα γίνεται με νοσηλεία μιας μόνο ημέρας και δεν απαιτεί περαιτέρω πρόγραμμα αποκατάστασης. Στην περίπτωση αυτή η ανακούφιση από τα συμπτώματα είναι άμεση και μόνιμη.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό για να κλείσετε το ραντεβού σας!

Ο γιατρός θα χαρεί να αξιολογήσει την περίπτωσή σας και να σας προτείνει την βέλτιστη θεραπεία!