Image

Ανατομία ώμου και αγκώνα

Image

Ανατομία ώμου

Η άρθρωση του ώμου αποτελεί την πιο ευκίνητη άρθρωση ολόκληρου του ανθρώπινου σώματος και σχηματίζεται με τη συμμετοχή 3 οστών του βραχιονίου, της ωμοπλάτης και της κλείδας. Παρότι συνήθως θεωρείται ως μία άρθρωση, στην πραγματικότητα ο ώμος αποτελείται από δύο ξεχωριστές αρθρώσεις: τη γληνοβραχιόνιο και την ακρωμιοκλειδική. Οι δύο αυτές αρθρώσεις συνεργάζονται ώστε να επιτρέπουν τόσο την κίνηση του βραχίονα σ’ ένα μεγάλο κύκλο στο επίπεδο του ώμου, όσο και την περιστροφή του γύρω από τον άξονά του.

Το οστό της ωμοπλάτης έχει γενικά τριγωνικό σχήμα και είναι υπόκοιλο εμπρός, όπου αρθρώνεται με τον θωρακικό τοίχωμα. Στην έξω πλευρά του φέρει ελαφρώς υπόκοιλη επιφάνεια με σχήμα αχλαδιού για την άρθρωση με την κεφαλή του βραχιονίου. Επίσης, έχει και δυο σημαντικές προεξοχές: την ωμοπλατιαία άκανθα πίσω, που καταλήγει στο αποπλατυσμένο ακρώμιο και την κορακοειδή απόφυση εμπρός.

 

Το άνω τμήμα του βραχιονίου οστού αποτελείται από την κεφαλή, η οποία έχει σχήμα τμήματος σφαίρας και δύο ογκώματα (μείζον και έλασσον) για την κατάφυση τενόντων. Μεταξύ των ογκωμάτων σχηματίζεται η αύλακα της μακράς κεφαλής του δικεφάλου.

Image

Ανατομία αγκώνα

Ο αγκώνας είναι μία πολύπλοκη άρθρωση την οποία χρησιμοποιούμε καθημερινά με ποικίλους τρόπους. Όπως κάθε άρθρωση του σώματος, αποτελείται από οστά, χόνδρους, συνδέσμους, αρθρικό υγρό, νεύρα και αγγεία. Οι κινήσεις του αγκώνα πραγματοποιούνται από τους μυς και τους τένοντες.

Πιο συγκεκριμένα, η άρθρωση του αγκώνα αποτελείται από τρία οστά, το βραχιόνιο, την κερκίδα και την ωλένη. Η κερκίδα και η ωλένη σχηματίζουν το αντιβράχιο περιφερικά του αγκώνα ενώ, το βραχιόνιο οστό βρίσκεται κεντρικά της άρθρωσης.

Τα τρία αυτά οστά συνδέονται μεταξύ τους με ισχυρούς συνδέσμους ώστε να μπορεί η άρθρωση να επιτελεί τις ανατομικές κινήσεις, όπως κάμψη και έκταση, πρηνισμό και υπτιασμό. Όλες αυτές οι κινήσεις επιτρέπουν στο χέρι να γυρνάει προς κάθε κατεύθυνση.

Στον αγκώνα συναντώνται τα τρία μεγάλα νεύρα του άνω άκρου. Το κερκιδικό νεύρο που περνά από την έξω επιφάνεια του αγκώνα, το ωλένιο νεύρο από την έσω επιφάνεια και το μέσο νεύρο στην πρόσθια επιφάνεια της άρθρωσης.

 

 

 

Επικοινωνήστε με τον γιατρό για να κλείσετε το ραντεβού σας!

Ο γιατρός θα χαρεί να αξιολογήσει την περίπτωσή σας και να σας προτείνει την βέλτιστη θεραπεία!